haptonomie vertrouw op je gevoel

Wat is Haptonomie?

Haptonomie gaat over de taal van het voelen. Voelen doen we allemaal. Hoe weet je of iets warm of koud is, hard of zacht, prettig of vervelend? Door te voelen! Het is een natuurlijk vermogen dat we allemaal hebben, net als horen en zien. Voelen doe je met je lichaam. Het vertelt je over jezelf, je omgeving en (je relatie met) de ander. Bijvoorbeeld: Ben ik vandaag met het goede been uit bed gestapt? Voel ik me thuis in dit huis? Is deze persoon oprecht? Dat wat je voelt aan signalen, die informatie stuurt ons gedrag. Als je dorst hebt, ga je drinken; als het gezellig is, blijf je nog even.

Hoewel we allemaal uniek zijn, zijn er binnen het voelen wetmatigheden te ontdekken: zogenaamde fenomenen. Een fenomeen is bijvoorbeeld dat wegstoppen van gevoelens energie kost. Je kunt naar binnen ervaren hoe je je voelt en ook ‘naar buiten’: naar een ander, naar een voorwerp of naar de ruimte om je heen. Voelen kun je doen met en zonder aanraken. Voelen doen we de hele dag door, het is aan jou hoe je omgaat met wat je gevoel je vertelt.

Je kunt haptonomie toepassen binnen je beroep. Op een deelgebied (bijvoorbeeld aanraken, gastvrijheid, communicatie) of op je beroep als geheel (bijvoorbeeld fysiotherapeut op haptonomische basis). Zie:  Groepstraining op maat

Je kunt de haptonomie ook inzetten bij problemen of klachten, als therapie. Bijvoorbeeld om meer contact te krijgen met je gevoel en te leren daarop te vertrouwen, in plaats van op je ideeënwereld. Zo kun je voelen wat goed voor je is, waar je grenzen liggen, keuzes maken die bij je passen en weer verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Een belangrijk en uniek instrument binnen de haptonomie is aanraken. Aanraken is een heel directe manier van communicatie: even een arm om je schouder zegt vaak meer dan woorden. Door opnieuw te leren voelen naar alle signalen, wat goed voelt en met je verstand te kiezen hoe je daar mee om wilt gaan, kun je nieuwe wegen inslaan. Afgestemd op jouw behoeften en afgestemd op de mensen om je heen en de situatie. Zie verder bij  Individuele begeleiding

Een speciale vorm van haptotherapie is Stervensbegeleiding Als je voelt, weet of te horen krijgt dat het einde nadert, heb je geen tijd te verliezen. Maar hoe ga je die tijd invullen? Hoe ga je om met alles wat op je afkomt en je mogelijk overspoelt? Welke keuzes moet je maken, welke beslissingen ga je nemen? Hoe kan je mens blijven en niet alleen patiënt zijn? Het is een aanbod om echt te luisteren en daar de tijd voor te nemen. Een gelegenheid om over jezelf te praten, over je gevoelens, je gedachten, twijfels en vragen. Zo kunnen we samen aandacht en ruimte bieden aan alles wat nog nodig is. Zodat jij kunt voelen wat je wilt en hoe jij dat wilt doen.

De taal van het gevoel is een van de eerste vormen van communicatie die een mens verstaat. Zo kun je al contact maken met een kindje in de buik. Dat kindje kan nog niet praten of denken, maar wel voelen. Bij de  Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding  maak je daar gebruik van door het kind liefdevol welkom te heten en de ouders alvast kennis te laten maken met hun ongeboren kind. Het contact dat zo ontstaat, kan helpen de zwangerschap en geboorte voor alle drie betekenisvoller te laten verlopen.

 

Tags: haptonomie, haptotherapie, haptonomische zwangerschapsbegeleiding, groepstraining op maat, psychische begeleiding